Základní škola a mateřská škola Žichlínek

Výprava za tajemstvím výroby regionálních potravin

Ohlédnutí za školním projektem

Čtvrtek 17. 10. 2019 byl ve znamení celodenního projektu za poznáním výroby regionálních základních potravin. Měli jsme totiž možnost nahlédnout do výrobny Pekařství a cukrářství Sázava a do mlékárny na Střední zemědělské a veterinární škole v Lanškrouně. 

Jako první jsme hned v 8 hodin s žáky navštívili Pekařství a cukrářství Sázava. Rozdělili jsme se do dvou stejně početných skupin a nasadili jsme si slušivé, jednorázové textilní čepičky. Prohlídka začala expediční halou a výrobou chleba od díže na těsto, přes ošatky na formování, pečení, laserování nápisu a balení. Viděli jsme, jak vzniká například slunečnicový rohlík či houska. Ze sladkého pečiva to pak byl loupák, svatební koláčky nebo vánočky. Vánočku si některé děti s radostí vytvarovaly a nechaly upéct. V Cukrářství Sázava jsme viděli nespočet zákusků a jeden dostali dokonce na ochutnání. Závěrem této návštěvy byla další sladká tečka v podobě šátečku.

 Na 10. hodinu jsme se přesunuli do SZEŠ Lanškroun, kde nás vítal pan ředitel Ing. David Hruška. I když jsme bohužel nemohli přímo do tamní minimlékárny, měli jsme možnost alespoň do ní nahlédnout a vše se ohledně technologických postupů a hygieny dozvědět. Zde jsme také mohli ochutnat poctivý pribináček. Následně jsme obešli školní statek, kde jsou různá hospodářská zvířata, od nichž jsme neodešli bez pohlazení. 

Závěrem projektu byl přejezd na Mariánskou horu, kde jsme vyšlápli asi 90 schodů na rozhlednu a pokochali se krásným rozhledem, ale také jsme si pověděli něco o samotném poutním místě, kostelíčku a křížové cestě.

Žákům našich tříd se tento den velice líbil a odnáší si z něj nejen zážitky, ale i zajímavé informace.

 

 

Mnohem více fotografií lze shlédnout v tomto albu.

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

ikona_menu Menu